LACHGAS EN DE WET, HOE ZIT DAT NOU PRECIES?

Lachgas wordt recreatief gebruikt als roesmiddel. Ook wordt het wel eens ingezet als narcosemiddel door ziekenhuizen en tandartspraktijken. Lachgas als narcosemiddel komt tegenwoordig steeds minder voor omdat het niet opweegt tegen de sterke middelen die men in deze tijd kan gebruiken.
Lachgas wordt ook gebruikt als drijfgas in de voedingsindustrie en in de motorsport om het vermogen van de motor te verbeteren.
De verkoop van lachgas in combinatie met een ballon was tot 1 april 2016 officieel illegaal. Lachgas stond op de geneesmiddelenlijst waardoor het onder zeer strenge regels viel en de verkoop voor ‘oneigenlijk gebruik’ verboden was. ‘Oneigenlijk gebruik’ werd geconstateerd wanneer het gas werd verkocht in combinatie met een ballon.

VOEDSEL EN WARENAUTORITEIT

Door een besluit van het Europese Hof valt lachgas sinds juli 2016 onder de Warenwet.
Lachgas wordt ook verkocht op feesten en festivals. Als verkoper wordt er van je verwacht dat je je houdt aan de verplichtingen van de Warenwet. Wanneer een verkoper lachgas aanbiedt aan gebruikers, voor geld of gratis, is hierbij verantwoordelijk voor de veiligheid van het product dat hij of zij levert.
De controle en handhaving van de verkoop van lachgas ligt bij de Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) waardoor zij een risicoanalyse hebben laten uitvoeren door het RIVM. Uit de analyse is gebleken dat er geen aanwijzingen zijn voor een ernstig gezondheidsrisico en is er geen reden voor handhavend optreden door de NVWA op grond van de Warenwet.
Verkoop, handel, bezit en gebruik van lachgas zijn op dit moment dus niet strafbaar.
Hierbij is echter geen rekening gehouden met de setting waarin lachgas wordt gebruikt en de mogelijke risico’s bij combinatiegebruik.

MEER INFORMATIE
Wil je meer weten over wat lachgas precies is? Lees dan hier verder.
Bron: Rapport RIVM – Beoordeling gezondheidsrisico’s lachgas (N2O)